uyghur吧 关注:22,973贴子:1,289,890
  • 6回复贴,共1

V. Türkoloji Kongresi Türkistan'da Gerçekleştir

只看楼主收藏回复

TÜRKOLOJİ’NİN KALBİ TÜRKİSTAN’DA ATTI
V. TÜRKOLOJİ KONGRESİ TÜRKİSTAN’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Birincisi 9-12 Ekim 2002 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Türkoloji Kongresi’nin beşincisi, 19-20 Nisan 2013 tarihleri arasında Türk Dünyasının ruhani başkenti olarak kabul edilen Türkistan şehrinde, Orta Asya’nın sayılı bilim merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Ahmet Yesevi Üniversitesi çatısı altında “Kültürel Etkileşim ve Medeniyetler İttifakı” ana temasıyla gerçekleştirildi.
Türk kültürünün diğer kültürlerle etkileşimi ve medeniyetler ittifakı alanında yapılan çalışmaların uluslararası bilimsel bir toplantıda sunulması ve tartışılması amaçlanan V. Türkoloji Kongresi’nde; kültürel etkileşim ve değişim (teorik yaklaşım), dinler arasındaki etkileşim, kültürel ilişkiler: medeniyetler ittifakı / çatışması, Türk Dilinin diğer dillerle etkileşimi, Türk Dilleri/lehçeleri arasındaki etkileşim, Türk Edebiyatları arasındaki etkileşim, Türk Edebiyatlarının diğer edebiyatlarla etkileşimi, Türk Halklarının folkloru arasındaki etkileşim, Türk Halklarının çevre kültürlerle etkileşimi konularında özgün ve birbirinden değerli bildiriler sunuldu.
Türkiye ve Kazakistan başta olmak üzere; Moğolistan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Tacikistan,Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Ukrayna ve Türk Cumhuriyetleri ile akraba topluluklarından gelen 120 Türkolog’un katıldığı kongrede, Türkoloji’nin güncel meseleleri masaya yatırıldı.
18 Nisan 2013 günü Çimkent havaalanında karşılanan konukların otobüsle Türkistan’a intikalleri ve Ahmet Yesevi Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Yesi Oteline yerleşmeleri sağlandı.
19 Nisan 2013 günü kahvaltıdan sonra Üniversitemiz Kültür Merkezi’nde konukların kayıt işlemleri yapıldı. Kongre açılış merasimi öncesinde Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) "Medeniyet Araştırmaları Merkezi" (MEDAM) tarafından hazırlanan "Batı'ya Doğru Akan Nehir" adlı fotoğraf sergisinin açılışı A.Y.Ü Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Osman Horata ve Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç tarafından yapıldı. Klasik Türk Müziği eşliğinde düzenlenen sergi katılımcı ve konukların yoğun ilgi ve beğenisini topladı. A.Y.Ü. Kültür Merkezinde bulunan Resimli Türk Dünyası Tarih Müzesi ve El Sanatları Sergisini gezen konuklar, bunların yanı sıra üniversitemizin maketiyle tanıma fırsatı buldular
Kongrenin açılışı, Kültür Merkezi Büyük Salonda saat 10.00’da gerçekleştirildi. Türkiye ve Kazakistan milli marşlarının okunmasıyla başlayan kongrede, A.Y.Ü Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Osman Horata, A.Y.Ü Rektörü Prof. Dr. Lesbek Taşimov birer konuşma yaptı.
A.Y.Ü Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Osman Horata, yapmış olduğu açış konuşmasında konuklara hoş geldiniz derken, birbirinden değerli bilim insanlarını Türkistan gibi kutsal bir şehirde beşinci kez ağırlamaktan duyduğu onur ve sevinci dile getirdi. Mütevelli Heyet Başkanımız konuşmasında şunları söyledi. Kültürler arasındaki etkileşim, biteviye devam eden ve engellenemeyen bir süreçtir. Bu süreçte önemli olan, bir kültürün kendine ait değerlerinin, ölçütlerinin olmasıdır. Faydalı faydasız her şeyi alan kültürlerin durumu, sera gazlarıyla kaplanan atmosferin hâline benzer bir başka ifadeyle de Kazakistan’ın 2050 Stratejisi’nde vurgulandığı üzere kültürün genetiğinin bozulmasına sebep olur.
20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren hayatımızı bütünüyle işgal eden bilgi ve iletişim çağının en büyük etkisi kültürel yapı üzerinde olmuş; bizi biz yapan kültürel farklılıklarımız, zenginliklerimiz gün geçtikçe solmaya,insanlar bireylikten çıkıp sınırları bizim dışımızda çizilen bir kitlenin parçası hâline gelmeye başlamıştır. İnsanlığın renksiz, homojen küresel bir kültüre doğru gittiği çağımızda, kâr ve tüketim amaçlı üretim şekli bir taraftan çarkın dönmesini sağlayan tüketim kültürü oluştururken, bir taraftan da kültürü hızla endüstriyel bir sektör hâline getirmiştir. “Tüketmek için üretenle tüketmek için yaşayanı” buluşturmayı amaçlayan bu anlayış, kendine özgü bir yaşam ve kimlik tarzını da ortaya çıkarmıştır. Bu süreçte, “dünyalılık bilinci”, “kültürler arasılık” gibi diğer kültürlerle ilişkilerde kültürel bütünleşme süreçlerini seçmeyi ifade eden kavramlar düşünce tarihindeki yerlerini alırlarken; Soğuk Savaş sonrasında ideolojik ayrışmaların yerini kültürel ayrışmalara bıraktığı varsayımından hareketle, Batı tarafından kendileri gibi olmayan medeniyetler yeni düşmanlar olarak ilan edilmiştir. Bu tez, ekonomik ve kültürel küreselleşmenin heyecanıyla “dünya vatandaşlığı” ve küresel bir medeniyet hayaline kapılanlar arasında bir şok etkisi yaratmıştır.
Bu gelişmeler yaşanırken, insanlığın beklediği ses en üst düzeyde Türkiye, İspanya ve Kazakistan’dan yükselir. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Erdoğan ve İspanya Başbakanı Zapatero, Birleşmiş Milletler Çatısı altında Medeniyetler İttifakı süreci başlatırlar. Bu girişim, kültürler ve medeniyetlerin bir çatışma değil paylaşma, yakınlaşma vesilesi olduğunu, ülkelerin de bunu hayata geçirebilmekiçin harekete geçmeleri iradesini ortaya koymayı ifade eder. 2010 yılının Dinler ve Kültürler Arası Yakınlaşma yılı olarak ilan edilmesinde öncülük yapan Kazakistan da, bizzat Nazarbayev’in öncülüğünde dinler arasındaki diyalogla ilgili önemli toplantılara ev sahipliği yaparak bu konuda aktif bir rol üstlenir. Kazakistan’ın 2050 Stratejisinde, kültür ve medeniyetler diyaloğuna sadakatle bağlılık vurgulanarak, bu konuda doğu ve batı medeniyeti arasında bir köprü olma hedefi tüm dünyaya ilan edilir.
Oturumlara geçilmeden önce, Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şakir Ibıraev (Kazakistan), Niğde Üniversitesi Rektörü Filiz Kılıç, Prof. Dr. Kamil Veliev (Azerbaycan), Prof. Dr. Sırtbay Musaev (Kırgızistan), Prof. Dr. Mamatkuli Juraev (Özbekistan), Prof. Dr. Abdusattor Nuraliev (Tacikistan), Doç. Dr. Berdi Sariev (Türkmenistan), Doç. Dr. Ekaterina Çandieva, Prof. Dr. M. D. Edilbaev birer kutlama konuşması yaparak üniversitemiz rektörlüğüne çeşitli hediyeler sundular.
V. Türkoloji Kongresi iki gün süresince, eş zamanlı olarak, Kaşgarlı Mahmut, Yunus Emre, Muhammet Fuzuli, Manas salonlarında gerçekleştirilen dört oturumla yürütüldü.
Açılış oturumunda kongrenin ilk bildirisini A.Y.Ü eski rektör yardımcılarından Prof. Dr. Şefaattin Severcan, “Medeniyetler İttifakı ve İslam” adlı bildirisini Kazakça olarak sundu.
Dil Ortak Alfabe ve Tercüme meseleleri Seksiyonunda sunulan bildirilerden; Prof. Dr. Ali Akar’ın sunduğu” Türk Lehçeleri Arasındaki Fonetik İlişkiler”, Prof. Dr. Alimhan Junisbek’in sunduğu “Milli Alfabenin Sorunları”, Doç. Dr. İsmail Doğan’ın sunduğu “Türk Halkları Arasındaki Birliğin Sağlanmasında Türkoloji’nin Rolü Ne Olmalıdır?” adlı bildiriler ilgiyle takip edildi.
Edebiyat Folklor Seksiyonunda ; Prof. Dr. Filiz Kılıç’ın sunduğu “Tezkire Mukaddimelerinin Muhteva Gelişimi Herat Ekolü Tezkireleri İle Meşairü’ş-Şuara örneği”, Prof. Dr. Ahmet Doğan’ın sunduğu “ Yesevilik İle İlgili Şiirlerde Üslup”, Prof. Dr. Ali Kafkasyalı’nın sunduğu “ Doğu Türkistan’dan doğu Avrupa’ya Sema/h: Köken, Figür ve Ritüel Ortaklığı”, Prof. Dr. Mamatkul Juraev’in Sunduğu “ Hudojestvennaya Evollyutsiya Obraza Ahmeda Yassavi V folklore Turkoyaziçnih Narodov Tsentralnoy Azii” başta olmak üzere toplam 55 bildiri yer aldı.
Tarih Arkeoloji ve Etnografya Seksiyonunda; Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı tarafından sunulan “Küreselleşme Sürecinde Türk Dünyasındaki Kültürel Mirasın Etkileşim Değişimine Dair Bir Değerlendirme”, Prof. Dr. S. Joldasbaev’in sunduğu “Ontüstik Kazakstandağı Türki Devirinin VI- IX Ğasırlar Eskertkişterinin Zerttelui Jöninde” adlı bildirisi, Prof. Dr. Bekir Deniz’in “ Güney Kazakistan’da Dokunan Halı ve Kilimlerin Anadolu- Türk Halı ve Düz Dokumalarıyla Benzer Özellikleri” başta olmak üzere toplam 23 makale yer aldı.
Medeniyetler İttifakı Seksiyonunda; Mehmet Emin Çağıran’ın sunduğu “Uluslararası Hukuk, Dünya Düzeni ve Medeniyetler İttifakı, Prof. Dr. Dosay Kenjetay’ın “Türklik Dünietanımdağı Koğam Jane Adam Maselesi” adlı bildirisi, Prof. Dr. Birol Akgün’ün sunduğu “Medeniyetler İttifakı Projesi ve Türkiye”, Prof. Dr. Ekaterina Çandieva’nın “ Vzaimosvyazannoe İzuçenie Altayskoy Turkskih Literatur Kak Faktor Frmirovaniya Etniçeskogo Samosaznaniya” adlı bildiri başta olmak üzere toplam 28 bildiri okundu.
20 Nisan 2013 tarihinde oturum çalışmalarının tamamlanması sonucu, oturum başkanları raporlarını hazırladı ve sonuç bildirgesi hazırlandı. Bildirgenin okunmasının ardından kongre çalışmaları tamamlandı.
A.Y.Ü’de eğitim görmekte olan yirmi beş Türk boyuna mensup öğrenciden oluşan “Biy Sultan”ve “Dostık” sanat topluluğunun V. Türkoloji Kongresi’ne özel olarak hazırladığıTürk Dünyası danslarından kesitler, kongreye katılan tüm akademisyenler için görsel bir şölen oldu.
Kongre Süresince katılımcılar için Kültür Merkezinde sergilenen, Kazak el sanatları ve Atamura Kulübü tarafından kurulan Kazak-Türk Dostluk otağı Ziyaretçilerin ilgisini çekti.
Mütevelli Heyet Başkanımız Prof. Dr. Osman Horata kendisiyle yapılan röportajda, Türkoloji Kongrelerinin Türk Dünyası ve Türk Dili açısından önemine işaret ederek bu ilmi faaliyetlerin aksatılmadan devam ettirilmesinin Türk Dünyasına yapılabilecek büyük hizmetlerin başında geldiğini ifade etti.
Kendisiyle kongre hakkında yapmış olduğumuz röportajda Azerbaycanlı akademisyen Prof. Dr. Kamil Veliyev, bu tür kongrelerin Türkoloji ilmine ve dolayısıyla da Türk Dünyasının birliğine büyük katkılar sağlayacağını belirterek, hizmetlerinden ötürü kongrede emeği geçen herkese minnettar olduğunu söyledi.
Kongre kapsamında katılımcılar Arslanbaba ve Ahmet Yesevi Türbesi Ziyaretlerinde bulundular. A.Y.Ü Rektörü Lesbek Taşimov, katılımcılar onuruna müzikli bir ziyafet tertip etti. Katılımcılar 21 Nisan Pazar sabahı, Sirderya kıyısında bulunan sayfiye yerine intikal ederek yoğun ve pek tabi yorucu geçen kongre sonrası dinlenme ve yöresel lezzetleri tatma imkânı buldular. Pikniğin ardından Çimkent’e hareket eden konukların gözlerinde Atayurt, Türk Dünyasının ruhani başkenti Türkistan’dan ayrılmanın üzüntüsü, yoğun geçen kongre sonrası memleketlerine kavuşacak olmanın sevinci vardı.


1楼2013-05-03 18:54回复
    这是什么?哪个国家?土耳其吗?怎么会有斯拉夫文?


    来自手机贴吧2楼2013-05-03 19:11
    收起回复
      小叶, 你们学校网站里,关于这研讨会的这个标志,乌龟到底是 什么意思?》

      好像原来的石碑没有乌龟的。


      3楼2013-05-03 19:41
      收起回复